A Triphala mellékhatásai: Hogyan lehet biztonságosan fogyasztani ezt az ayurvédikus gyógymódot?

A Triphala egy ősi ayurvédikus és gyógynövényes gyógymód, amely három különböző gyümölcs kombinációjából áll: Indiai egres, Bibhitaki és Haritaki. Por, kapszula, gyümölcslé vagy kivonat formájában található, és állítólag számos egészségügyi problémát kezel, beleértve a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a gyomor-bélrendszeri problémákat.
Luke Coutinho holisztikus életmód-tréner és szerző több alkalommal is beszélt a Triphala számos felhasználási lehetőségéről.
Egy Facebook-bejegyzésében azt írja: „Amikor a Triphaláról van szó, ez valami, amit Tri-Dosha-nak hívnak, ami azt jelenti, hogy minden doshára való… az idősektől kezdve a betegeken, a fiatalokon át egészen a gyerekekig és a fiatal felnőttekig, ez valami, amit lehet használni”.

Azt tanácsolja, hogy mielőtt valaki használja, egyeztessen az egészségügyi szakemberrel, de azt mondja, „a természettel nem lehet hibázni”.
Coutinho a twitteren is megemlítette korábban a Triphala számos hasznos előnyét. Elmondása szerint javítja az emésztést és jó hashajtó, gyulladáscsökkentő, rákellenes, jó a cukorbetegeknek, segít a koleszterinszint csökkentésében és a fogyásban is segít. Ezenkívül a Triphala állítólag jót tesz a szem és a bőr egészségének.
De miközben a Triphala előnyei széleskörűek, fontos tudni, hogy milyen mellékhatásokat okozhat.

A Triphala használatának mellékhatásai

A Triphala fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, de egyeseknél bizonyos mellékhatásokat is okozhat.
Enyhe természetes hashajtót tartalmaz, ami hasmenést és hasi fájdalmat okozhat.
A Triphala nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek, mivel tudományos vizsgálatok nem garantálták biztonságosságukat. Ezenkívül csökkentheti bizonyos gyógyszerek, például a vérhígítók hatékonyságát is.
Továbbá az indiai egres, a Triphala egyik összetevője hajlamossá tehet a véraláfutásra és vérzésre.

Hogyan kell biztonságosan használni a Triphalát?

Bár a Triphalának nincsenek szabványos adagjai, por, gyümölcslé, kapszula, tabletta stb. formájában kapható.
A szakértők azt javasolják, hogy a Triphala-t étkezések között, éhgyomorra fogyasszuk a gyógynövény jobb felszívódása érdekében.
A Triphala por formájában meleg vízzel összekeverhető és étkezés előtt bevehető.
Luke Coutinho életmód-edző óva int a Triphala vakon történő használatától. „Nem kell, hogy megfeleljen neked” – mondja.
„Ha epilepszia- vagy görcsoldó gyógyszereket szed, ne szedje. Ha génmutációval rendelkezik, akkor biztosra kell mennie, hogy megfelelő tanácsot kap, hogy ezeket a dolgokat szedje. Ha nincs ilyen problémád, akkor vedd hozzá az életmódodhoz… Várjon 3-4 napot” – mondja.
A gázok, a laza mozgások a Triphala használatakor fellépő problémák közé tartoznak. Coutinho szerint ez annak a jele lehet, hogy a szervezet méregtelenít. Ha azonban a tünetek továbbra is fennállnak, azt javasolja, hogy hagyjuk abba a használatát.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük