C vitamin mellékhatások

C vitamin mellékhatások

Szájon át bevéve: A C-vitamin a legtöbb ember számára valószínűleg biztonságos. Néhány embernél a C-vitamin olyan mellékhatásokat okozhat, mint a gyomorgörcs, hányinger, gyomorégés és fejfájás. Ezeknek a mellékhatásoknak az esélye nagyobb adagok esetén nő. Napi 2000 mg-nál több C-vitamin szedése valószínűleg nem biztonságos, és vesekövet és súlyos hasmenést okozhat. Azoknál az embereknél, akiknek már volt vesekövük, a napi 1000 mg-nál nagyobb mennyiség szedése növeli a további vesekövek kialakulásának kockázatát.

Bőrön alkalmazva: A C-vitamin a legtöbb ember számára valószínűleg biztonságos. Irritációt és bizsergést okozhat.

Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések

Terhesség és szoptatás: A C-vitamin szájon át történő szedése terhesség alatt valószínűleg biztonságos, 19 éves és idősebb személyek esetében legfeljebb napi 2000 mg, 14-18 évesek esetében pedig napi 1800 mg mennyiségben. A túl sok C-vitamin szedése a terhesség alatt problémákat okozhat az újszülött számára. A C-vitamin valószínűleg nem biztonságos, ha túlzott mennyiségben szájon át fogyasztják.

Csecsemők és gyermekek: A C-vitamin valószínűleg biztonságos, ha megfelelően szájon át szedik. A C-vitamin valószínűleg nem biztonságos, ha 1-3 éves gyermekeknél napi 400 mg-nál, 4-8 éveseknél napi 650 mg-nál, 9-13 éveseknél napi 1200 mg-nál, 14-18 éveseknél napi 1800 mg-nál nagyobb mennyiségben szájon át szedik.

Alkoholfogyasztási zavar: A rendszeresen alkoholt fogyasztó emberek, különösen azok, akiknek más betegségük is van, gyakran szenvednek C-vitaminhiányban. Ezeknek az embereknek a szokásosnál hosszabb ideig tartó kezelésre lehet szükségük ahhoz, hogy a C-vitamin-szintet a normális szintre állítsák vissza.

Rák: A rákos sejtek magas koncentrációban gyűjtik a C-vitamint. Amíg többet nem tudunk, csak onkológusa utasítására alkalmazzon nagy dózisú C-vitamint.

Krónikus vesebetegség: A tartós vesebetegség növelheti a C-vitamin-hiány kockázatát. A C-vitamin-kiegészítők egyeseknél növelhetik az oxalát mennyiségét a vizeletben. A vizeletben lévő túl sok oxalát növelheti a veseelégtelenség kockázatát a vesebetegeknél.

A „glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz” (G6PD) hiányának nevezett anyagcserezavar: Nagy mennyiségű C-vitamin hatására az ebben az állapotban szenvedő embereknél a vörösvértestek széteshetnek. Kerülje a túlzott mennyiségű C-vitamint.

Vesekövek: A nagy mennyiségű C-vitamin növelheti a vesekő kialakulásának esélyét. Ne szedjen C-vitamint az alapvető multivitaminokban található mennyiségnél nagyobb mennyiségben.

Dohányzás és dohányrágás: A dohányzás és a dohányrágás csökkenti a C-vitamin szintjét. A dohányzó vagy dohányt rágó embereknek több C-vitamint kellene fogyasztaniuk az étrendben.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük