Cink mellékhatások – A túlzott cinkpótlás veszélyes lehet az egészségre

cink mellékhatások

Legyen óvatos! A túlzott cinkbevitel rézhiányhoz vezethet, ami neurológiai problémákat, többek között zsibbadást és gyengeséget okozhat a karokban és lábakban. A cink nyomelem, ami azt jelenti, hogy csak kis mennyiségben van szükségünk belőle egészségünk támogatásához. Az egész testben megtalálható a sejtekben, és támogatja az immunrendszert a kórokozó baktériumok és vírusok elleni küzdelemben. A szervezet a cinket a fehérjék és a DNS előállításához is felhasználja, segíti a sebek gyógyulását, és fontos a megfelelő íz- és szaglásérzékeléshez.

Mennyi cinkre van szükségünk? Ez mind az életkorodtól és a táplálkozásodtól függ. Vannak bizonyos népcsoportok, amelyeknél nagyobb lehet a cinkhiány kockázata, például a fogyókúrás műtéten átesett emberek, az emésztési rendellenességekben, például Crohn-betegségben és fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedők, a vegetáriánusok, az alkoholisták és a sarlósejtes betegségben szenvedők. Mindezek után a cinkhiány ritka az Egyesült Államokban. A cinkhiány tünetei közé tartozik a hajhullás, a hasmenés, a szem- és bőrfoltok, valamint az étvágytalanság. Ne feledje azonban, hogy ezek a tünetek más problémák jelei is lehetnek, ezért fontos, hogy ne öndiagnosztizáljon. Ezt orvosa egy egyszerű vérvizsgálattal tudja megállapítani.

A cink-kiegészítőket gyakran „immunerősítőként” forgalmazzák. Az olyan márkák, mint a Zicam, amely cinkpasztillát kínál, azt állítják, hogy „klinikailag bizonyítottan lerövidíti a megfázás első jeleit”. A National Institute of Health (NIH) szerint azonban, bár van némi bizonyíték ennek az állításnak az alátámasztására, további kutatásokra van szükség a hatékonysághoz szükséges dózis és időtartam tekintetében. Az is számít, hogy a cinket milyen módon adják be. A cinket tartalmazó szirup és a cukorkák a leghatékonyabbak a megfázás elleni küzdelemben, mivel ezek lehetővé teszik, hogy a cink ezeken a területeken érintkezzen a rhinovírussal.

A magas cinkbevitel káros hatásai közé tartozik a hányinger, hányás, étvágytalanság, hasi görcsök, hasmenés és fejfájás. A napi 150-450 mg cink bevitelét olyan krónikus hatásokkal hozták összefüggésbe, mint az alacsony rézstátusz, a megváltozott vasfunkció és a csökkent immunfunkció. A cink kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal, vízhajtókkal és penicillaminnal (a reumás ízületi gyulladás kezelésére használt gyógyszer) is.

Most tehát, hogy kibontottuk a cink pótlásának hatékonyságát, talán azt kérdezi magától, hogy „pótoljam-e?”. Hacsak egy vérvizsgálat nem mutatja ki, hogy hiányt szenved, mindig az a legjobb, ha vitaminjainkat és ásványi anyagainkat táplálékforrásból szerzi be. A táplálékkiegészítőket nem szabályozza az FDA, így fennállhat a veszélye, hogy más káros összetevőket, például ólmot vagy más szennyező anyagokat fogyaszt, és a címkén feltüntetett mennyiség nem feltétlenül tükrözi, hogy mennyi van benne; lehet, hogy sokkal több vagy sokkal kevesebb. Ráadásul a vitaminok és ásványi anyagok szinergikusan hatnak egymásra, ha természetes élelmiszerforrásukból származnak. A szövetségi kormány 2015-2020-as amerikaiaknak szóló étrendi irányelvei a következőket tanácsolják: „A táplálkozási szükségleteket elsősorban élelmiszerekből kell fedezni… A tápanyagokban gazdag élelmiszerek alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint élelmi rostokat és más, természetben előforduló anyagokat tartalmaznak, amelyeknek pozitív egészségügyi hatásai lehetnek”.

A cink élelmiszer-forrásai a következők:

Vörös hús és baromfi
Babok
Diófélék
Rák, homár és osztriga (Vicces tény! Az osztriga adagonként több cinket tartalmaz, mint bármely más élelmiszer – a napi érték 673%-át).
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Dúsított reggeli gabonafélék
Tejtermékek

Irányelvek a cink pótlására:

Ne pótolja cinkkapszulákkal/tablettákkal, kivéve, ha orvosa azt mondja, hogy a vérében alacsony a cinkszint. Ne feltételezze, hogy hiányt szenved.
A megfázás kezdetekor egy-két hétig az ajánlott adagban bevett cukortabletta vagy szirup biztonságos.
Kerülje az olyan cink-kiegészítőket, amelyek meghaladják a tolerálható felső határértéket (lásd az alábbi táblázatot).

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük