Szelén mellékhatásai

szelén mellékhatások

Biztonságosak-e a szelén-kiegészítők?

Bizonyos helyzetek azonban csökkenthetik az ember szelénszintjét. A cigarettázó vagy gyakran alkoholt fogyasztó embereknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy alacsony a szelénszintjük. A Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy más olyan állapotok, amelyek zavarják a szervezet szelénfelszívódását, alacsony szelénszinthez vezethetnek. A vesedializált betegek szelénszintje is alacsony lehet. A ciszplatin nevű kemoterápiás gyógyszer csökkentheti a vér szelénszintjét, de nem ismert, hogy a ciszplatin jelentős hiányt okozhat-e.

A táplálékkiegészítők többféle formában, többek között nátrium-szelenittel és nátrium-szelenáttal juttathatják a szelént. Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint azonban a szelén több formája természetes módon is megtalálható az élelmiszerekben.

„Az emberek túladagolhatják a szelén-kiegészítőket” – mondta Neabore. 2008-ban egy folyékony étrend-kiegészítő, amely a reklámozottnál 200-szor koncentráltabb volt, 10 államban több mint 200 embernél vezetett szelénmérgezéshez. A leggyakoribb hatások hasmenés, fáradtság, hajhullás, ízületi bántalmak, törékeny körmök és hányinger voltak. Az érintettek egyharmadánál a tünetek 90 nappal a tévesen címkézett étrend-kiegészítők szedése után is fennálltak.

A túl sok szelén hosszú időn át történő szedése szelenózishoz vezethet, ami hajhullást, körömhullást, hányingert, ingerlékenységet, fáradtságot és bizonyos idegkárosodást okozhat. A krónikus szeléntúladagolás további tünetei a fémes íz a szájban és fokhagymaillat a leheletben. A szeléntúladagolás bőrelváltozásokat és idegrendszeri rendellenességeket okozhat. Súlyos esetekben a szelénmérgezés remegést, veseelégtelenséget, szívelégtelenséget, légzési nehézséget vagy akár halált is okozhat.

Az Institute of Medicine Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Tanácsa a szelén biztonságos napi bevitelét csecsemőknél 45 mikrogrammban, kisgyermekeknél 60-90 mikrogrammban, serdülőkor előtti gyermekeknél 150-280 mikrogrammban, felnőtteknél pedig 400 mikrogrammban maximálja.

A szelén-kiegészítők gyógyszerekkel kombinálva mellékhatásokat okozhatnak, figyelmeztetett Ken Sternfeld, New York-i gyógyszerész. A Marylandi Egyetem Orvosi Központja szerint növelheti a vérzés kockázatát, ha olyan vérhígítókkal kombinálják, mint a klopidogrél (Plavix), a kumadin, a heparin vagy az aszpirin. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a szelénpótlás meghosszabbíthatja a nyugtatók hatását is. A szelént tartalmazó antioxidáns-kiegészítőkről pedig kimutatták, hogy zavarják a koleszterinszint-csökkentő kezeléseket.

Ha szelén-kiegészítők szedésén gondolkodik, beszéljen orvosával és gyógyszerészével a gyógyszerkombinációk lehetséges mellékhatásairól, mondta Sternfeld. „Az egészségügy csak úgy tud segíteni az embereken, ha együttműködnek, és megbeszélik az egészségügyi szolgáltatóikkal – gyógyszerészekkel és orvosokkal -, hogy együttműködjenek. Amikor olyan gyógyszereket vesznek fel, mint a vérhígítók vagy nyugtatók, mondják el a gyógyszerészüknek, ha szelén-kiegészítőket szednek” – tette hozzá. „A kölcsönhatások és a mellékhatások a gerince annak, amire a gyógyszerészeknek összpontosítaniuk kell”.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük