A tengeri moszat mellékhatásai

A tengeri moszat mellékhatásai

A tengeri alga előnyei és mellékhatásai kéz a kézben járnak. Az egyik ember számára az előny egy másik számára mellékhatás lehet.

A hínár magas rosttartalma segítheti az emésztést, de emésztési panaszokat is okozhat. Minden egyes gramm rost összeadódik, és napi több adag hínár könnyen túllépheti az ajánlott napi rostmennyiséget. A túl sok rost puffadást, gázképződést és székrekedést okozhat.

A pajzsmiriggyel kapcsolatos egészségügyi problémákkal küzdő embereknek különösen óvatosnak kell lenniük a tengeri moszat túlzott fogyasztásával, mivel magas a jódtartalma. A Nature Reviews Endocrinology című szaklapban 2014 márciusában megjelent tanulmány szerint a túlzott jódfogyasztásnak nincsenek komoly következményei az átlagembereknél. A pajzsmirigybetegségekkel kapcsolatos speciális kockázati tényezőkkel – például pajzsmirigy-alulműködéssel és pajzsmirigy-túlműködéssel – rendelkező embereknél azonban előfordulhat, hogy a túl sok jód hatással lehet a pajzsmirigyműködésükre és a pajzsmirigygyógyszerekre.

A tengeri moszat fogyasztásának egyik mellékhatása inkább a környezethez, mint a tényleges élelmiszerhez kapcsolódik. A világ legtöbb hínártermését Kínában termesztik, de Korea és Japán is jelentős hínártermelők. Aggodalomra ad okot, hogy a japán partokon termesztett hínár a 2011-es fukusimai nukleáris baleset következtében radioaktivitással szennyezett. A Journal of Plant Research című folyóiratban 2014 januárjában közzétett tanulmány szennyezett algamintákat talált. A kutatók azonban nem tanácsolják, hogy a lehetséges radioaktív sugárzás miatt korlátozzuk az algafogyasztást.

Egy másik, a környezethez kapcsolódó mellékhatás a nehézfémeknek való kitettség. A Scientific Reports című szaklapban 2018 februárjában közzétett tanulmány szerint a vörös alga a barna algához képest jelentősen magasabb réz-, nikkel- és egyéb fémtartalmat tartalmaz. Bár a kutatók olyan nehézfémeket találtak, mint az ólom és a higany, jelentésük szerint a kockázati szint alacsony. Ugyanakkor javasolják a tengeri algában található fémek rutinszerű felügyeletét.

Ha tengeri algáról és tenger gyümölcseiről van szó, a termékek forrásának ellenőrzése segít megelőzni a szennyeződést. Az egészségügyi kockázatok alacsonyak, de a tájékozódás arról, hogy honnan származik az élelmiszer, része annak, hogy tájékozott, egészségtudatos fogyasztó legyél.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük