Chlorella alga mellékhatások

Chlorella alga mellékhatások

A Journal of Applied Phycology tanulmánya a mikroalgás étrend-kiegészítők, köztük a spirulina, a chlorella és az afanizomenon használatát elemezte. A résztvevők között lengyel fogyasztók egy csoportja volt, akik elsősorban állítólagos táplálkozási, immunerősítő és méregtelenítő céllal használták a mikroalgás étrend-kiegészítőket.

A tanulmány szerint a fogyasztók elsősorban az internetről tájékozódtak ezekről a kiegészítőkről, ritkán fordultak egészségügyi szakemberekhez útmutatásért. A tanulmányban a válaszadók saját bevallásuk szerint olyan egészségügyi előnyökről számoltak be, mint a fokozott immunitás, nagyobb vitalitás, jobb haj- és bőrminőség és jobb általános közérzet.

A vizsgálatban résztvevők nagyrészt arról számoltak be, hogy a spirulina jótékonyan hat a bőrre, és hogy a chlorella és a spirulina fogyasztása javította a hajuk és a bőrük minőségét. Bár a szerzők szerint ezek az előnyök közvetlenül nem bizonyítottak, az állítás mégis hihető, tekintettel ezen étrend-kiegészítők tápanyagtartalmára.

Ami a chlorella, aphanizomenon és spirulina mellékhatásait illeti, a résztvevők körében a leggyakoribb panaszok a hasmenés, hányinger, hasi fájdalom és bőrkiütés voltak. Bizonyos, már meglévő egészségügyi állapotok – nevezetesen a veseelégtelenség és a pajzsmirigy alulműködés, de nem a Hashimoto pajzsmirigygyulladás – állítólag hozzájárultak a mellékhatások gyakoribbá válásához.

A klorella és a spirulina mellékhatásai bizonyos vegyületek, köztük a fehérje, a klorofill, a foszfor, a vas és a mangán magas tartalmának tulajdoníthatók – írja a Journal of Applied Phycology. Túlzott fogyasztás esetén ezek a vegyületek egészségügyi problémákat okozhatnak:

  • A magas fehérje-, klorofill- és vasbevitel gyomor-bélrendszeri problémákat, például hasmenést, hányingert vagy görcsöket okozhat.
  • A túlzott foszfor károsan befolyásolhatja a vesét.
  • Nagy koncentrációban a mangán hozzájárulhat az idegrendszeri mérgezéshez.
  • Figyelemre méltó, hogy azok a fogyasztók, akik szakemberekkel konzultáltak a mikroalga-kiegészítők használatáról, lényegesen ritkábban számoltak be káros mellékhatásokról. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a mikroalgák fogyasztóinak előnyös lehet, ha konzultálnak egy képzett egészségügyi szakemberrel.

Orvosa vagy dietetikusa tanácsot adhat a lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatban, és elvégezheti a megfelelő biokémiai vizsgálatokat, amelyek szükségesek annak megállapításához, hogy a spirulina vagy a chlorella jótékony hatással lehet-e az Ön egészségére.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük