Aranygyökér mellékhatások

Általában nem gyakoriak és enyhék.

  • Lehet allergia, ingerlékenység, álmatlanság, vérnyomás-emelkedés és mellkasi fájdalom.
  • Leggyakoribb mellékhatások az aktiválódás, izgatottság, álmatlanság, szorongás és esetenként fejfájás.

A rhodiola terhesség és szoptatás alatti alkalmazásának biztonságosságára és megfelelőségére vonatkozó bizonyítékok jelenleg nem állnak rendelkezésre, ezért a rhodiola alkalmazása terhes nőknek és szoptatás alatt nem ajánlott. Hasonlóképpen, a gyermekek biztonságosságát és adagolását nem bizonyították. Brown és Gerbarg megjegyzik, hogy a rhodiolát kis adagokban már 10 éves korú gyermekeknél is alkalmazták káros hatások nélkül, de hangsúlyozzák, hogy a gyermekek (8-12 éves korig) adagolásának kicsinek kell lennie és gondosan kell titrálni a túlstimuláció elkerülése érdekében.

Gyógyszerkölcsönhatások

Ha a rhodiola pszichotróp gyógyszerekkel való további alkalmazását fontolgatja, mindenképpen konzultáljon a felíró orvossal, még akkor is, ha a MAOI-k kivételével nincsenek dokumentált kölcsönhatások. Brown és munkatársai azt tanácsolják, hogy a rhodiolát ne használjuk MAOI-kkal együtt.

  • A rhodiola fokozhatja a koffein stimuláló hatását; fokozhatja a szorongáscsökkentő, antibiotikus, antidepresszáns gyógyszereket is.
  • A Rhodiola nagyobb adagokban befolyásolhatja a vérlemezke-aggregációt.
  • A Rhodiola megzavarhatja a fogamzásgátló tablettákat.
  • A Rhodiola befolyásolhatja a cukorbetegek vagy a pajzsmirigy gyógyszereit.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük