Fűrészpálma: A lehetséges előnyök és mellékhatások áttekintése

Fűrészpálma: A lehetséges előnyök és mellékhatások áttekintése

A fűrészpálma, vagy amerikai törpepálma, egy olyan pálmafafajta, amely Nyugat-Indiában őshonos, de ma már az USA délkeleti részén nő. Kiegészítőként leginkább a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH), vagyis a megnagyobbodott prosztata természetes kezelésére ismert.

A következőkben a fűrészpálma körüli kutatásokat vesszük górcső alá, például a prosztata egészségére, a policisztás ovárium szindrómára és a hajnövekedésre vonatkozóan, valamint azt, hogy mit kell tudnia az adagolásról és a mellékhatásokról.

Mik a fűrészpálma-kiegészítők?

A fűrészpálma-kiegészítők a fűrészpálmafa lila-fekete bogyóiból készülnek. A gyümölcskivonatok kifejezetten azokat az összetevőket tartalmazzák, amelyeket a BPH kezelésére használnak.

A Biomedical Journal of Scientific & Technical Research 2019. januári számában megjelent tanulmány megjegyzi, hogy a fűrészpálmát 1950-ben a kutatások hiánya miatt az Egyesült Államokból gyógyszerként visszavonták. Azóta visszanyerte némi népszerűségét, miután néhány tanulmány megállapította, hogy hasznos lehet a BPH tüneteinek kezelésében.

Hogyan működik tehát a fűrészpálma? A pálmafa bogyói több mint 100 különböző molekulát tartalmaznak, amelyek az egészségi előnyökhöz kapcsolódnak, beleértve a zsírsavak, hosszú láncú alkoholok és szterolok néven ismert vegyületeket. A BMC Urology című szaklapban 2020 júliusában megjelent kutatás szerint valószínűleg a bogyók fitoszteroljai és zsírsavai felelősek a pálmafű pozitív egészségügyi hatásaiért.

Úgy gondolják továbbá, hogy a fűrészpálma olyan mechanizmusokon keresztül működik, mint a simaizomzat ellazítása, az inzulinszint befolyásolása és gyulladáscsökkentő hatása.

Fűrészpálma a prosztata egészségéért

A fűrészpálmát leggyakrabban a prosztata egészségére szolgáló kiegészítőként használják, kifejezetten a prosztata méretének csökkentésére, amennyiben az megnagyobbodott. Valójában a Michigani Egészségügyi Egyetem szerint a fűrészpálmát Európában még mindig használják a BPH kezelésére.

„Néhány betegnek valóban enyhülést hoz a fűrészpálma a BPH esetén” – mondja Dr. Harland Holman, a Spectrum Health háziorvosa.

A fűrészpálma prosztata kezelésére való felhasználásának jelenlegi kutatásai ígéretesek. A BMC Urology című folyóiratban 2020-ban megjelent, kettős vak, placebokontrollált, randomizált összehasonlító vizsgálat például azt találta, hogy az 500 milligramm β-szitoszterinnel dúsított fűrészpálmaolajból álló étrend-kiegészítő (minden egyes tabletta 200 milligramm tényleges fűrészpálma-kiegészítőt tartalmazott) hatékonyan csökkentette a megnagyobbodott prosztata néhány tünetét, például a gyenge vizeletáramlást vagy a szexuális diszfunkciót.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a fűrészpálma-kiegészítőt szedő résztvevők hatékonyabban tudtak üríteni, mint a kezelés előtt.

A The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent egy másik, kettős vak, placebo-kontrollált, randomizált klinikai vizsgálat azonban, amely azt vizsgálta, hogy a fűrészpálma hogyan hatott a közepes vagy súlyos BPH-ban szenvedőkre, azt találta, hogy nem segített a vizeletürítés elzáródásán.

Dr. Holman szerint a legfontosabb dolog, amit tehet, ha a fűrészpálma kipróbálását fontolgatja a prosztata egészsége érdekében, hogy először keressen fel egy orvost. Így megerősítheti, hogy a tünetei a BPH-tól származnak, és nem más okból, például hólyaghurutból vagy prosztatarákból.

Fűrészpálma és tesztoszteron

A prosztata körüli gyulladás csökkentése mellett a fűrészpálma konkrétan a tesztoszteronszint befolyásolásán keresztül segíthet a BPH-ban. Segít megakadályozni, hogy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) bomoljon le, ami növeli a prosztata méretét, mondja Dr. Patrick Fratellone, integratív orvos, kardiológus és gyógynövényszakértő, a Bridgeporti Egyetem természetgyógyász adjunktusa és az Amerikai Apiterápiás Társaság alelnöke.

A BMC Urology tanulmánya például kimutatta, hogy a fűrészpálmaolaj segített stabilizálni a tesztoszteronszintet. Egy másik, 2014 augusztusában a Journal of the International Society of Sports Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a fűrészpálmát tartalmazó étrend-kiegészítőt szedő férfiak képesek voltak növelni a tesztoszteronszintjüket.

Libido

A fűrészpálma segíthet a libidó növelésében, különösen azoknál az embereknél, akiknek a prosztata megnagyobbodása miatt szexuális zavarai voltak. Úgy tűnik, hogy a fűrészpálma elsősorban úgy segít a libidón, hogy segít csökkenteni a megnagyobbodott prosztata méretét, ami aztán segít megszüntetni a szexuális akadályokat. (A megnagyobbodott prosztata például akadályozhatja az erekció elérését vagy fenntartását).

A Phytotherapy Research című szaklapban 2013 februárjában megjelent klinikai vizsgálat megállapította, hogy a fűrészpálma segít csökkenteni a BPH tüneteit és a megnagyobbodott prosztatával kapcsolatos szexuális zavarokat.

A libidó növekedését eredményezheti a szervezet tesztoszteronszintjének javítása is azoknál, akiket születésükkor férfinak (AMAB) rendeltek. Dr. Fratellone hozzáteszi, hogy a fűrészpálma-kiegészítés hatására megnövekedett spermaszámot és szexuális potenciát tapasztalt.

Ösztrogén

A fűrészpálma ösztrogénre gyakorolt pontos hatása nem ismert egyértelműen. Az African Journal of Urology című folyóiratban 2018 júniusában megjelent tanulmány azonban megállapította, hogy az ösztrogén szerepet játszik a BPH-ban, így a fűrészpálma BPH-ra gyakorolt hatásának egy része az ösztrogénszint szabályozásában betöltött szerepének köszönhető.

De összességében még sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a fűrészpálma pontos hatását – ha van egyáltalán – az ösztrogénszintre.

PCOS

Az International Journal of Endocrinology & Metabolism szerint a fűrészpálmát potenciális antiandrogénnek tekintik, vagyis olyasvalaminek, ami csökkentheti a nemi hormonokat a szervezetben.

A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő emberek általában kiegyensúlyozatlan nemi hormonokkal rendelkeznek, beleértve a túlzott androgénszintet is, a Mayo Clinic szerint. Ennek megfelelően a fűrészpálma segíthet egyensúlyba hozni ezeket a szinteket.

Az androgénhormonok szintjének csökkentése a szervezetben segíthet csökkenteni a PCOS bizonyos tüneteit, például a női arcszőrzetet vagy a test túlzott szőrnövekedését, az International Journal of Endocrinology & Metabolism kutatásai szerint. A kutatás azonban nem eléggé meggyőző ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy a fűrészpálma hatékony-e a PCOS esetében.

Hajnövekedés

A 2019. januári Biomedical Journal of Scientific & Technical Research című szaklap 2019. januári cikke szerint a fűrészpálma segíthet az androgenetikus alopecia kezelésében, amely a hajhullás egy olyan típusa, amelyet a kiegyensúlyozatlan nemi hormonok okoznak, és gyakran társul a BPH-hoz.

Ha azonban a hajhullás más okból ered, a fűrészpálmaolaj nem biztos, hogy hatékonyan segít a hajnövekedésben.

Akne

Az Indian Journal of Dermatology című szaklapban 2014 márciusában megjelent kutatás szerint a PCOS okozta magas androgénhormonszint a hajnövekedés mellett zsíros bőrt is okozhat. A Pakistan Journal of Medical Sciences 2019. januári kutatása szerint a magas androgénszinthez magas DHT mennyiség is társul – ami hozzájárulhat a prosztata megnagyobbodásához. A felesleges olaj pedig megrekedhet a pórusokban, és pattanásokat okozhat.

Mivel a fűrészpálma antiandrogén, az International Journal of Endocrinology & Metabolism kutatás szerint képes csökkenteni az androgénszintet, hogy csillapítsa a zsíros bőrt és javítsa a pattanásokat.

Ennek ellenére kevés olyan tanulmány van, amely kifejezetten a fűrészpálma bőrre gyakorolt hatását vizsgálja. A Journal of Cosmetic Dermatology című folyóirat 2007. júniusi kutatásai szerint egy kis, régebbi, 20 zsíros vagy kombinált bőrű emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy a fűrészpálmát tartalmazó krém alkalmazása segített szabályozni az olajszintet és javítani a bőrük állapotát.

A krém azonban olyan bőrnyugtató összetevőket is tartalmazott, mint a szezámmag és az argánolaj, így nagyobb vizsgálatokra van szükség a fűrészpálma és a bőr előnyei közötti jobb kapcsolat megállapításához.

Mennyi fűrészpálmát kell szednie?

Nincs egységes fűrészpálma adag, amelyet az orvosok ajánlanak, de a klinikai vizsgálatokban használt adagok jellemzően vagy napi kétszer 160 milligramm, vagy napi 320 milligramm, az NLM, illetve a BJU International 2018. decemberi kutatása szerint.

Ezek a kutatások azonban mind az AMAB emberekre összpontosítottak, így több vizsgálatra van szükség a születéskor nőnek rendelt embereken, hogy nagyobb populáció számára meghatározzák a legjobb dózisokat.

Mennyi fűrészpálma túl sok? Bár a válasz erre továbbra sem egyértelmű, ne feledje, hogy sok vény nélkül kapható fűrészpálma-kiegészítő akár 1200 milligrammos dózisban is kapható, ami lényegesen több, mint a klinikai vizsgálatokban használt mennyiségek. Ennek megfelelően beszélje meg orvosával, hogy mennyi fűrészpálmát szedjen, és melyik kiegészítő márkát próbálja ki.

Fűrészpálma mellékhatások és gyógyszerkölcsönhatások

Dr. Fratellone szerint a fűrészpálma általában biztonságos a legtöbb ember számára, és Dr. Holman hozzáteszi, hogy használatának nincsenek jelentősebb ismert mellékhatásai.

Azonban, bár nagyon biztonságos kiegészítőnek számít, a fűrészpálma kölcsönhatásba léphet bizonyos vérlemezke- és véralvadásgátló gyógyszerekkel, mint például az aszpirin vagy a warfarin, a University of Michigan Health szerint. A Memorial Sloan Kettering Cancer Center szerint a fűrészpálma fokozhatja az NSAID-ok mellékhatásait is, beleértve a májkárosodást. Terhesek és szoptatósok ne használjanak fűrészpálmát.

A Biomedical Journal of Scientific & Technical Research című lap a fűrészpálma ritka mellékhatásait sorolja fel:

Fejfájás
Szédülés
Hányinger
Hányás
Székrekedés
Hasmenés
Azt is fontos megjegyezni, hogy bár a fűrészpálma segíthet a megnagyobbodott prosztata egyes tünetein, nem segít, ha az ok prosztatarák. A kiegészítés csak potenciálisan hasznos a BPH esetében, amely nem rákos megbetegedés.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük