Makk egészségügyi előnyei, felhasználása és mellékhatásai

Makk egészségügyi előnyei, felhasználása és mellékhatásai

A makk a szervezet számára nélkülözhetetlen, gazdag összetevőinek köszönhetően magas jótékony értékkel bír. Segít az emésztés javításában, elősegíti a gerinc és a szív egészségét, csökkenti az asztmát és a cukorbetegséget. Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai révén a baktériumok és vírusok invázióját is megfékezi.

Makk

A tölgyfa dióját makknak nevezzük. A Quercus vagy Lithocarpus nemzetségek családjába tartozik. A makkot többnyire a mókusok fogyasztják, és segítenek a makkmagok szétszóródásában, mivel ezek nem a levegővel terjednek.

A makk tápértéke

A makk magas tápanyagtartalommal rendelkezik, amely segít az egészséges szervezet fenntartásában. A tanninok és flavonoidok, valamint az alapvető vitaminok, fehérjék, rostok és ásványi anyagok hozzájárulnak az általános egészségi állapot javításához. A makkban található antioxidánsok és telítetlen zsírok segítenek az anyagcsere szabályozásában, és így elősegítik a jobb egészséget.

A makktök jót tesz az emésztésnek

A makk jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ami segít az emésztés egészségének javításában. A rost segít szabályozni a bélmozgást azáltal, hogy a székletnek nagyobb tömeget ad, és megszünteti mind a székrekedést, mind a hasmenést. A makk ideális a szabálytalan bélmozgástól, görcsöktől, puffadástól és egyéb gyomor-bélrendszeri panaszoktól szenvedők számára.

A makk asztmaellenes hatásai

A makk három erős antioxidánst tartalmaz, nevezetesen a galluszsavat, az ellagsavat és a csersavat. Ezek az antioxidánsok asztmaellenes hatással rendelkeznek, és segítenek csökkenteni az asztma tüneteit. A galluszsav, az ellagsav és a csersav csökkenti a szervezetben azon vegyületek kiválasztását, amelyek egyébként fokozzák a légutak gyulladását, ami tovább nehezíti a légzést.

A légutakat szűkítő reaktív oxigénfajokat a makkban található antioxidánsok semlegesítik, és így segítenek az asztma kezelésében.

A makktök jó a cukorbetegeknek

A makkban található vegyületek gátolják az „alfa-glükozidáz” nevű enzim működését, késleltetik a szénhidrátok emésztését és lassítják a szénhidrátok egyszerű cukorrá vagy glükózzá történő átalakulását az emésztés során. Ez megakadályozza a vércukorszint megugrását.

A makk hozzájárulhat a cukorbetegség kezeléséhez. Az ezekben a diófélékben található rosttartalom és a viszonylag összetett szénhidrátok segítenek a megfelelő egészségi állapot szabályozásában.

Makkolaj a szív egészségéért

A makkolajok a telített zsírokhoz képest lényegesen magasabb telítetlen zsírtartalmúak, ami segít javítani a koleszterinszintet, sőt, védelmet nyújt az olyan szívbetegségek ellen, mint az érelmeszesedés. segít az elhízás és más, a telített zsírok okozta szívbetegségek ellen is.

Fokozza a csontok egészségét

A makkban található bőséges ásványi anyagok, mint a foszfor, a kálium és a kalcium, segítenek a csontok egészségének fokozásában és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében. A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a csontok ásványi sűrűsége szempontjából, és nagy koncentrációban található meg a makkban. Így a makk fogyasztása fokozhatja a csontok egészségét.

A makk antibakteriális tulajdonsága

A nagy mennyiségű tanninban gazdag makk óriási potenciállal rendelkezik antibakteriális szerként a különböző baktériumok ellen A tanninok összehúzó tulajdonságuknak köszönhetően a sebgyógyulást is segítik.

A makk emellett gátolja a baktériumok és mikrobák fejlődését és terjedését, és így megakadályozza a bakteriális fertőzés továbbterjedését, más szóval a makk fogyasztása segíthet a baktériumok kiirtásában a szervezetből.

A makkolaj vírusellenes tulajdonságai

A herpeszvírusok a vírusfertőzések leggyakoribb okozói a gyenge immunrendszerrel rendelkező egyéneknél. A makk ígéretes herpeszellenes gyógynövény, és a flavonoidoknak és a tanninoknak köszönhetően vírusellenes hatással rendelkezik.

A makkban található egészséges vegyületek védik a szervezet sejtjeit azáltal, hogy megakadályozzák a vírus és a sejtek közötti kapcsolatot. Továbbá gátolják a vírus szaporodását és szaporodását, és így megakadályozzák a vírus terjedését a test különböző részeire.

A makk elősegíti a gyógyulást és a varjúságot

A fehérjék az egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevői, a makk pedig nagy arányban tartalmaz fehérjét. Ez segíti az új szövetek és sejtek létrejöttét, valamint a sérült területek helyreállítását és a sérülést vagy betegséget követő gyors gyógyulást. A szervezetben lévő fehérje megnövekedett arányával fokozódik a sejtek növekedési és fejlődési folyamata.

Javítsa az anyagcsere-aktivitást a makk étrendjébe való beillesztésével
A makk tele van B-vitaminokkal, amelyek közé tartozik a niacin, a tiamin, a riboflavin és a B12-vitamin. A makk segíthet szabályozni az anyagcsere-tevékenységet és számos enzimatikus folyamatot is a szervezetben, amelyek kulcsfontosságúak az általános egészség szempontjából.

Megelőzi az Alzheimer-kórt

A makkban található antioxidánsok gátolják a kolinészterázt (az agyban jelen lévő enzim), ami tovább csökkenti az Alzheimer-kór olyan tüneteit, mint a zavartság, a memóriazavar, a gondolkodás és a koncentráció képtelensége.

A makkban található antioxidánsok tovább csökkentik az oxidatív stressz szintjét, és megakadályozzák az agysejtek pusztulását. A makkban található galluszsav agyvédő tulajdonsággal rendelkezik, így megelőzi az Alzheimer-kórt.

A makk felhasználása

A makkmagból kinyert, tanninban gazdag víz helyileg alkalmazható a bőrre a gyulladások és kiütések csökkentésére. Segít a fájdalmak és vágások kezelésében is.A makkban található összetett szénhidrátok segítenek az egyének energiaszintjének növelésében.

A makk mellékhatásai és allergiák

A makkmérgezés vagy tölgymérgezés akkor következik be, ha túl sok makkot vagy rügyet fogyasztunk, és a tölgyfa lombjában lévő gallotannin gyomor-bélrendszeri és veseproblémákat okoz. a makkmogyoró túlzott fogyasztása a tannintartalom miatt hányingert és gyomorpanaszokat okozhat.

A makk termesztése

A tölgyfák a világ északi részén, például Európában és az Amerikai Egyesült Államokban voltak elterjedtek.Ma a makkot széles körben használják Kínában, Japánban és Koreában.A makk a tölgyfából származik, és tölgydió néven is ismert.A makk egymagvú, és héjjal védett.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük