Pawpaw gyógyhatásai

Pawpaw gyógyhatásai

Ha elmegy a helyi szupermarketbe, jó eséllyel nem találkozik pawpaw-gyümölccsel (Asimina triloba) a terményrészlegben. Ez azért van, mert ezek a tápláló, hosszúkás alakú zöld gyümölcsök ritkák és nehezen találhatók. Pedig a pawpaw a legnagyobb ehető gyümölcs, amely az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos.

A „szegény ember banánjának” vagy „amerikai pudingos almának” is nevezett pawpaw-nak 27 fajtája létezik, és a pudingos almafélék családjába tartozik. Egyedi, gyümölcsös aromája a banánhoz vagy a mangóhoz hasonló.

Belseje puha és pépes, pudingszerű állagú, és általában öt-hat nagy, hosszú magot tartalmaz. Általában nyersen, héj nélkül fogyasztják.

Íme minden, amit a pawpaw gyümölcs egészségügyi előnyeiről tudni kell.

Táplálkozás

A pawpaw tápláló gyümölcs. Összességében majdnem ugyanannyi kalóriát és élelmi rostot tartalmaz, mint egy banán. Több fehérjét és zsírt tartalmaz, mint egy alma vagy egy narancs, de alacsony zsírtartalmú gyümölcsnek számít. Ami a fehérjét illeti, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

A pawpaw jó forrása:

C-vitamin
A-vitamin
Riboflavin
Niacin
Kálium
Kalcium
Vas
Cink
Magnézium
Foszfor
Réz
Mangán

Táplálkozás Adagonként

Egy pawpaw gyümölcs tartalmaz:

 • Kalória: 80
 • Fehérje: 1,2 gramm
 • Zsír: 1,2 gramm
 • Szénhidrátok:18,6 gramm
 • Rost: 2,6 gramm

Pawpaw hatásai

A lehetséges felhasználási módok és előnyök közé tartoznak:

Rákellenes tulajdonságok. A pawpaw gallyaiban, kérgében és leveleiben egy acetogenin nevű fitokemikália-típust tartalmaz. Ez a vegyi anyagról ismert, hogy csökkenti az adenozin-trifoszfát (ATP) termelését a sejtekben. Az ATP a sejtek energiaforrása. De elősegítheti a daganatok növekedését is, ha már kialakultak. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ennek lehet némi hatása a rákos sejtek ellen.

De nincs elég kutatás ahhoz, hogy alátámassza a pawpaw biztonságosságát és hatékonyságát a rák ellen. Az egereken végzett vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak, és embereken még nem tesztelték.

Távolítsa el a fejtetveket. A pawpaw-gyümölcsből származó acetogeninekről azt is megállapították, hogy elpusztítják a fejtetveket. Egy kis tanulmányban a szakértők megállapították, hogy 21 emberből 16-an, akik pawpaw-kivonatot tartalmazó gyógynövénysampont használtak, képesek voltak teljesen megszabadulni a fejtetvektől és a tetvektől.

Hogyan kell enni a maniókagyümölcsöt?

Mielőtt megennéd, a pawpawnak teljesen érettnek kell lennie. Hogy ellenőrizze, hogy készen áll-e az evésre, a gyümölcsnek puha tapintásúnak kell lennie. Megnyomkodhatja, mint egy őszibarackot. Az érett pawpaw-nak mangó- vagy banánillatot kell árasztania. A színe a sárgától a zöldig terjedhet, és néha a héja pöttyös lehet, mint a banáné.

A héj keserű, ezért a legjobb, ha eltávolítjuk, mielőtt nyersen fogyasztjuk a gyümölcsöt. Győződjön meg róla, hogy jól megmossa a gyümölcsöt, mielőtt elfogyasztja.

A pawpaw főzéshez és sütéshez is jól használhatóak. A puha, pépes belsejét felhasználhatja:

 • Pite
 • Sütemények
 • Fagylalt
 • Sütemények
 • Máz

Kinek kell kerülnie a pawpawot?

A pawpaw gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz egy annonacin nevű vegyi anyagot. Ez mérgező lehet az idegsejtekre, és befolyásolhatja az agyműködést.

Ha Ön terhes, az orvosok azt javasolják, hogy kerülje a pawpaw gyümölcsöt.

Egyeseknél a pawpaw olyan mellékhatásokat okozhat, mint:

 • Allergiás reakciók
 • Hányás

Neurotoxicitás tünetei, mint például gyenge végtagok, memóriavesztés, homályos látás vagy fejfájás.
Ha enyhe reakciókat tapasztal, kerülje a gyümölcsöt. Ha vészhelyzetről van szó, hívja a 911-et vagy menjen a legközelebbi kórházba.

Mikor van szezonja a pawpawnak?

A pawpaw szüreti szezonja általában augusztus végétől október végéig tart. Ez azonban az éghajlati viszonyoktól és az Észak-Amerikán belüli termesztési régiótól függően változhat.

Mivel a legtöbb helyi szupermarket nem árulja a gyümölcsöt, nagyobb valószínűséggel találhatsz rá a termelői piacon, amikor szezonja van.

Hogyan kell tárolni?

A teljesen érett pawpaw szobahőmérsékleten csak néhány napig tartható el. Egy héttel meghosszabbíthatja az élettartamát, ha hűtőben tárolja.

Ha még az érés előtt betesszük a hűtőbe, akár 3 hétig is tárolhatjuk. A magokat és a héját is eltávolíthatja, és pürésítheti a gyümölcsöt, mielőtt lefagyasztja.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük