A D-Mannóz egészségügyi előnyei – Hatékony a húgyúti fertőzésekre?

A D-Mannóz egészségügyi előnyei - Hatékony a húgyúti fertőzésekre?

A húgyúti fertőzések, vagy röviden UTI-k olyan bakteriális fertőzések, amelyekről úgy gondolják, hogy évente 92 millió embert érintenek világszerte. Konkrétan az Egyesült Királyságban az összes alapellátási rendelés 2-3%-át és az összes antibiotikum-felírás közel 14%-át okozzák. Úgy gondolják, hogy az esetek 89%-át az Escherichia coli (E. coli) okozza.

Bár a férfiak is szenvedhetnek tőle, a húgyúti fertőzés elsősorban a nőket érinti, és 14-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk a fertőzés. Itt a Simply Supplementsnél a tőzegáfonya tablettáink éppen ezért a női vásárlóink körében a legkelendőbbek. Van azonban egy másik összetevő, amely kezdi ellopni a figyelmet az áfonyától. Ez az összetevő a D-mannóz.

A D-mannóz egy egyszerű cukormolekula, amely kis mennyiségben megtalálható olyan gyümölcsökben, mint az alma, a narancs és az őszibarack. Ahhoz azonban, hogy megfelelő, terápiás mennyiséget kapjunk, kiegészítésre van szükség. De vajon a kiegészítés valóban jótékony hatással van-e a húgyúti fertőzésekre? Nos, pontosan erre a kérdésre keresi a választ ez a cikk.

D-Mannóz a húgyúti fertőzéseknél – Mit mond a kutatás?

Szerencsére a D-mannózt a tudósok széleskörűen kutatták, és abban a helyzetben vagyunk, hogy magabiztosan állíthatjuk, hogy valóban biztonságos és hasznos. Ami azonban a D-mannózt kiemeli a sok más összetevő közül, az az, hogy valójában mennyire hatékony.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a placebónál hatékonyabb a húgyúti fertőzések tüneteinek enyhítésében. Az igazán érdekes eredmények azonban azokból a vizsgálatokból származnak, amelyek a D-mannózt a vényköteles antibiotikumokkal állították szembe.

Az egyik mérföldkőnek számító, 2014-ben publikált tanulmányban 308 olyan nőt vettek fel, akiknek a kórtörténetében ismétlődő húgyúti fertőzések voltak, és 3 csoportra osztották őket. Az egyik csoport naponta 2 g D-mannózt fogyasztott, míg egy másik csoport antibiotikumot kapott. Az utolsó csoport, amelyet tudományos körökben „kontrollcsoportként” emlegetnek, nem kapott semmilyen kezelést.

Az eredmények lenyűgözőek voltak. A 308 nő közül 98-nak volt ismétlődő húgyúti fertőzése a 6 hónapos vizsgálati időszak alatt. Ezek közül 62-en a kontrollcsoportba tartoztak, 21-en az antibiotikumos csoportba, és mindössze 15-en a D-mannóz csoportba. A D-mannóz nem csak az újrafertőződés megelőzésében volt hatékonyabb az antibiotikumoknál, a kutatók közölték, hogy „a D-mannóz csoportba tartozó betegeknél a mellékhatások kockázata jelentősen alacsonyabb volt, mint a nitrofurantoin (antibiotikum) csoportba tartozó betegeknél”.

A fenti megállapítások hitelességét növelendő, kiegészítő bizonyítékról számolt be egy másik kutatócsoport. Ehhez a vizsgálathoz 60 olyan nőt vontak be, akiknek jelenleg húgyúti fertőzésük volt, és az elmúlt 12 hónapban többször is szenvedtek tőle, és vagy antibiotikumot, vagy D-mannózt kaptak. Azok, akik a D-mannózt szedték, az első 2 hétben napi 3g-ot, majd a következő 22 hétben napi 2g-ot használtak. A kutatók elsődleges célja az volt, hogy megnézzék, átlagosan mennyi időbe telik, amíg a nőknek egy következő húgyúti fertőzésük lesz.

Az általuk feltárt eredmények talán még lenyűgözőbbek voltak, mint az előző tanulmányban. Arról számoltak be, hogy az antibiotikumot szedő csoport átlagosan 53 nappal az antibiotikum abbahagyása után szenvedett húgyúti fertőzéstől. Ezzel szemben a D-mannózt szedő csoport 200 nap utánig nem szenvedett újabb húgyúti fertőzést.

Ezek az eredmények arra engedték következtetni a kutatócsoportot, hogy: „A D-mannóz biztonságos és hatékony kezelésnek tűnt a felnőtt nők visszatérő húgyúti fertőzéseinek kezelésére. Szignifikáns különbséget figyeltek meg a fertőzésmentesen maradó nők arányában az antibiotikumos kezeléssel szemben”.

A fent említett két tanulmányt a témával kapcsolatos metaanalízis is megerősítette. A tudományos vizsgálatok arany standardjának tekintett metaanalízis gondosan kiválasztja a hasonló tanulmányokat, és együttesen elemzi őket, hogy egy adott témában magabiztos következtetésre jusson. A D-mannózzal kapcsolatos metaanalízis összesen 8 tanulmányt vizsgált, és az eredmények ismét pozitívak voltak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy: „A D-mannóz védő hatásúnak tűnik a visszatérő húgyúti fertőzésekkel szemben (placebóval szemben), valószínűleg hasonló hatékonysággal, mint az antibiotikumok. Összességében a D-mannóz jól tolerálhatónak tűnik, minimális mellékhatásokkal”.

Egy másik tényező, amely a D-mannóz mellett szól, az antibiotikum-rezisztencia jelensége. Az antibiotikumok túlzott használata ahhoz vezethet, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak a hatásukra, ami azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyan semlegesítik a fertőzést. Továbbá az antibiotikumok megzavarják a mikrobiomunkat, mivel a jó és a káros baktériumokat is kiürítik. Kutatások szerint akár 6 hónapba is beletelhet, amíg a mikrobiomunk helyreáll egy antibiotikum-kúra után, és ha a nők gyakran szedik ezeket a szereket a visszatérő húgyúti fertőzések miatt, akkor ez aggasztó. A mikrobiommal kapcsolatos ismereteink gyorsan gyarapodnak, és nem szabad alábecsülnünk, hogy mennyire fontos a jólétünk szempontjából.

D-Mannóz más szinergikus összetevők mellett

Újabban a tudósok a D-mannózt szinergikus összetevőkkel párosítják a még nagyobb hatékonyság elérése érdekében.

Az egyik ilyen vizsgálat a D-mannózt tőzegáfonya-kivonattal és 2 különböző Lactobacillus probiotikummal kombinálta. Azt találták, hogy e kezelés 60 napja alatt a nők túlnyomó többsége leküzdötte a hólyaghurutot és a kapcsolódó tüneteket. Az áfonya köztudottan hasznos a húgyúti fertőzések esetén, mivel gazdag proantocianidin-tartalma tompítja a baktériumok szaporodási képességét. Ami a probiotikumokat illeti, mivel segítenek fenntartani az egészséges bélflórát, csökkentik a fertőzés kialakulásának valószínűségét.

Egy hasonló készítményt alkalmazó vizsgálat további bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a D-mannóz biztonságosan és hatékonyan alkalmazható más összetevőkkel együtt. A kutatócsoport ezúttal gránátalma-kivonatot (amely szintén proantocianidint tartalmaz), valamint prebiotikumok és probiotikumok kombinációját használta. A prebiotikumok olyan rosttípusok, amelyek „táplálják” a szervezetben lévő egészséges baktériumokat, és a legjobb hatás érdekében gyakran probiotikumokkal együtt szedik őket.

Az innovatív készítmény 15 napos szedése után azt találták, hogy a nők 48,5%-ának még mindig voltak hólyaghurutos tünetei, de 30 nap elteltével ez az arány jelentősen, mindössze 9%-ra csökkent. A vizsgálat teljes időtartamát minden résztvevő nő végigcsinálta, és nem észleltek mellékhatásokat.

Ezek az eredmények arra késztették a kutatókat, hogy összegezzék: „Tanulmányunk azt sugallja, hogy a vegyületek hatása, ebben az új kombinációban adagolva, az esetek nagy többségében antibiotikumok nélkül is segíthet a nők akut hólyaghurutjának tüneteinek hatékony kezelésében”.

Hogyan működik a D-Mannóz?

Most megtekintettünk egy gyűjteményt a lektorált, publikált tanulmányokból, amelyek a D-mannóz egyértelmű előnyeit jelezték a hólyaghurut és más húgyúti fertőzések esetében. De hogyan is működik valójában? Nos, úgy tűnik, elég egyszerű a mechanizmus. A szervezet gyorsan metabolizálja a D-mannózt, majd a vizelettel kiválasztja. Úgy tűnik, hogy a D-mannóz megakadályozza, hogy a káros baktériumok megtapadjanak a húgyutak falán, és a vizelettel kiöblíti őket. Ez nemcsak segít megszabadulni a szervezetnek a fertőzéstől, hanem segít megelőzni a fertőzés újbóli megjelenését is.

Mennyi D-Mannózt kellene szednem?

Néhány étrend-kiegészítő esetében elég nehéz lehet meghatározni, hogy mennyi a megfelelő adag, amit célszerű megcélozni. A különböző formák, az összetevők minősége és az egymásnak ellentmondó tanulmányok mind elmoshatják a határokat, de szerencsére a D-mannóz esetében nem ez a helyzet. Egyes tanulmányok nagyobb adagot, például 3 g-ot használtak néhány napig, mielőtt ezt 1,5-2 g-ra csökkentették volna, míg más tanulmányok csak 1,5-2 g-ot használtak a vizsgálat teljes időtartama alatt. Úgy tűnik, hogy e két eltérő protokoll között nincs észrevehető előny. Hasonlóképpen, akár tablettát, kapszulát vagy porformát választ, az előnyök ugyanazok lesznek.

A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a D-mannóz más táplálékkiegészítőkkel, például áfonyakivonattal, gránátalma-kivonattal, probiotikumokkal és prebiotikumokkal együtt történő szedése is előnyösnek tűnik. Konkrétan a Lactobacillus nemzetséghez tartozó probiotikumok azok, amelyeket a kutatásokban leggyakrabban használtak. Az általánosan használt prebiotikumok olyan rostok, mint az inulin és a fruktooligoszacharidok (FOS).

Vannak a D-Mannóznak mellékhatásai?

Szerencsére a D-mannóz a tudományos vizsgálatok során biztonságosnak bizonyult, és az antibiotikumokkal összehasonlító vizsgálatokban jellemzően kevesebb mellékhatással járt. További jó jel, hogy a résztvevők nagy százalékban végigcsinálták a teljes vizsgálati időszakot. A magas lemorzsolódási arányok gyakran a nem kívánt mellékhatásoknak tudhatók be.

Néhány önkéntes aggodalmát fejezte ki gyomorpanaszok, például hasmenés miatt, de ez csak a szedők töredékénél fordul elő. Sokan, akik emésztési problémákkal küzdenek, úgy látják, hogy a D-mannóz több hasznot hoz, mint amennyi kárt okoz, mivel nagyon hatékony a húgyúti fertőzések elleni küzdelemben. Ettől eltekintve a D-mannóz egy nagyon biztonságos összetevő, és kevés, vagy egyáltalán nem kell fenntartásokkal kezelnie a kiegészítését.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük