Ashwagandha az alváshoz

Ashwagandha az alváshoz

Az alváshiány az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az Egyesült Királyságban, milliók nem kapják meg a megfelelő mennyiségű pihenést. Ezen az sem segít, hogy a modern társadalom mindent megtesz az alvás megzavarásáért: a stresszes munkahelyek, az otthoni kötelezettségek és a folyton bekapcsolódó kultúránk akadályozza a rendszeres alvásprogramot. Néha mindannyiunknak szüksége van segítségre az elalváshoz – az Ashwagandha lehet az Ön új alvástámogató kiegészítője.

Megnézzük, hogyan lehet az ashwagandhát hasznosítani, hogy segítsen teljes, nyugodt alvásban. Ennek az ősi gyógyszernek és képességeinek van némi alapja a modern tudományban, miután gondosan mikroszkóp alá vették. Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, gyorsan foglaljuk össze, mi is pontosan az ashwagandha:

Mi az az Ashwagandha?

Az indiai ginzengként vagy Withania somnifera néven is ismert ashwagandha egy kis cserje, amely Indiában (természetesen), valamint Kelet-Ázsia más részein nő. A növényre jellemzőek a halványsárga virágok belsejében növő kis narancssárga bogyók. A neve két szanszkrit szóból származik, amelyek jelentése „lószag”, és amelyek a gyökér szagát írják le, miután kibontották. Érdekes, hogy a latin nevének somnifera része „alvásserkentő” jelentésű.

Mint említettük, az ashwagandhát az Ayurveda nevű ősi indiai orvosi hagyományban használják. Valójában ez az egyik legfontosabb gyógynövény ebben a hagyományban, amelyet többféle formában használnak, hogy „gyermeki energiát” adjon azoknak, akik esetleg hiányt szenvednek (számos más felhasználási módja mellett, a duzzadt kelések segítésétől a túlzott puffadásig). Az idegek megnyugtatására is használták – és használják ma is -.

Ez az utóbbi időben vált népszerűvé, a modern élet könyörtelen tempója miatt, ahol az emberek keresik a módját, hogy csökkentsék szorongásuk és stressz-szintjüket. Az adagolási módját a régi idők óta finomították, a pasztáktól és tonikoktól a porított ashwagandha standardizált kapszuláihoz. Pontosan hogyan is állja meg a helyét az évezredes gyógymód a 21. századi vizsgálatok során? Vajon emberek ezrei szednek placebót?

Közvetlenül befolyásolja az alvást

Most már kémiai szinten is megvizsgálhatjuk az ashwagandhát, és megnézhetjük, hogy pontosan mi az, ami elősegíti az alvást. A növényben megfigyelhető egy sor vegyi anyag, az úgynevezett adaptogének. Ezek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel és a szorongással szemben – mind a fizikai, mind a mentális stresszel szemben. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a testmozgás növeli az állóképességet, az adaptogének hosszabb ideig tartó szedése támogathatja a kiegyensúlyozott hangulatot és az alacsonyabb stressz-szintet.

Ha még részletesebbre akarjuk venni a dolgot, akkor van egy különleges adaptogén, amelyről nemrégiben megállapították, hogy segít az alvásban: a trietilénglikol. Ez a hidrogén-, oxigén- és szénatomokból álló szerény lánc nyugtató hatással van a szervezetre; egy 2017-es tanulmány szerint „jelentős mennyiségű nem gyors szemmozgású (NREM) alvást idézett elő, a gyors szemmozgású (REM) alvás [enyhe változásával]”. Alvásunk nagyjából 80%-át töltjük NREM állapotban, így bármi, ami növeli az alvás mennyiségét, összességében segít az alvásban.

A tudományos kutatás szempontjából ez egyike azon kevés tanulmányoknak, amelyek nagyon konkrétan vizsgálják, hogy az ashwagandha hogyan befolyásolhatja közvetlenül az alvást. Ennek ellenére rengeteg köznyelvi bizonyíték és ember van, aki a gyógynövényre esküszik a relaxáció érdekében. Kreatívan be is dolgozták az emberek alvási menetrendjébe.

Az egyik lefekvés előtti segédeszköz, amely egyre népszerűbb, a szeszélyes nevű Moon Milk. Lehet, hogy láttad már a nevét a közösségi oldalakon, de nem igazán tudod, mitől olyan különleges. Olyan összetevőket használ, amelyekről úgy gondolják, hogy elősegítik az elalvást: meleg tejet, mézet, szerecsendiót és természetesen őrölt ashwagandhát. Ennek a könnyen fogyasztható keveréknek a fogyasztása állítólag sikerélményt ad az egyéneknek a nyugodt alvásban. Mivel a meleg tej klasszikus lefekvés segítő és egyben ayurvédikus gyógymód is, logikus, hogy ezeket kombinálták.

Láttuk, hogy az ashwagandha közvetlenül segíthet az alvásban, ami valójában csak a történet fele. Az alvás sokkal több, mint az ágyban fekvés, a szemek lehunyása és az álmodás; az elme és a test nyugodt állapotba hozása egyesek számára rendkívül nehéz lehet. Az állandósult gondolatok és stresszorok órákig, néha egész éjszakákon át ébren tarthatnak minket – az ashwagandha mind alvássegítőként, mind általános szorongásoldóként elősegítheti a pozitív hatásokat.

Ashwagandha és relaxáció

Az ashwagandha egyik, ha nem a leghíresebb hatása a stresszoldás fokozásának képessége. Mint említettük, a kémiai összetételében lévő adaptogének támogatják a szervezetet ebben a folyamatban. Ez egy olyan terület, amelyre nagy hangsúlyt fektettek a tudományos vizsgálatok – ha a szorongás tartja ébren éjszaka, olvasson tovább.

Egy vizsgálatban 64 krónikus stresszben szenvedő alanyt vettek, és két csoportra osztották őket: az egyik magas koncentrációjú ashwagandha-kiegészítőt, a másik placebót szedett. Hatvan nap elteltével az ashwagandha csoportban drasztikus javulást tapasztaltak a stressztünetekben, amiből arra következtettek, hogy „hatékonyan javítja az egyén stresszel szembeni ellenálló képességét, és ezáltal javítja az önértékelt életminőséget”. Az egyik nagyszerű dolog ebben a kutatásban az, hogy közvetlenül mérték a résztvevők kortizolszintjét (a kortizol a szervezet „stresszhormonja”, amely felkészíti a szervezetet a harc vagy menekülés válaszreakcióra).

Ez a következtetés számos, a témával foglalkozó tanulmányban is visszaköszön. Egy 2014-es áttekintés (egy nagyszámú tanulmányt vizsgáló és elemző munka) megállapította, hogy az összes elemzett kutatás kimutatta az ashwagandha hatékonyságát a stressz és a szorongás ellen.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük