Hogyan csökkenthető a vízvisszatartás gyorsan

Hogyan csökkenthető a vízvisszatartás gyorsan

Sokunknak lehet, hogy volt már ilyen rohama, különösen ahogy öregszünk. Bár a vízvisszatartás nem hangzik komoly problémának, mégis nagy kellemetlenséget okozhat, és megakadályozhatja az embert abban, hogy aktív legyen. Gyakran állandónak érezhetjük, és egyeseknél a duzzanat hosszan tartó vagy ismétlődő rohamokkal jár. Vannak azonban módszerek arra, hogy az ízületek és az érintett területek újra normális állapotba kerüljenek.

Ebben a cikkben nem csak a vízvisszatartás csökkentésének módjait nézzük meg a szervezetben, hanem a gyorsan ható módszereket is. Néhány életmóddal a gyors felépüléshez vezető helyes útra léphetsz – egyszerűbb, mint gondolnád. Mielőtt belevágnánk a dolgokba, meg kell vizsgálnunk, hogy pontosan mi is az a vízvisszatartás.

Mi az a vízvisszatartás?

Lakonikusan a vízvisszatartás az, aminek hangzik: a folyadék felhalmozódása a bőr alatt, általában a bokában, a lábfejben és a lábszárban (bár máshol is előfordulhat). Mivel a test közel 70%-a vízből áll, ez rengeteg potenciális visszatartott víz, amely megmerevíti az ízületeket és duzzanatot okozhat. Elég könnyű felismerni; figyeljünk a piros, duzzadt bőrre, amely a szúrás után is behúzódva marad. Ezek a területek általában érzékenyek és fájdalmasak is.

A vízvisszatartásnak nincs egyetlen oka. Olyan dolgok, mint a mozgáshiány, a rossz táplálkozás, az elhízás és a veseproblémák is okozhatják a folyadékgyülemlést. A vérkapillárisok vagy a nyirokrendszer bizonyos fizikai sérülései, fertőzések és rovarcsípések is okozhatnak túlzott duzzanatot. Röviden: sok minden kiválthatja a visszatartást, különösen ahogy öregszünk és kevésbé vagyunk hajlamosak a testmozgásra.

Ez mind-mind borúsan hangzik, de szerencsére sok mindent lehet tenni a vízvisszatartás enyhítésére, rövid és hosszú távon egyaránt. Ami még jobb, hogy ezek közül a megoldások közül sok otthon is könnyen elvégezhető, gyakorlatilag orvosi beavatkozás nélkül. Nézzük meg, hogyan kezdhetsz neki a vízhiánytól való megszabadulásnak:

Hogyan csökkenthetjük gyorsan a vízvisszatartást

Testmozgás

Ellentmondásosnak tűnik, mivel a vízvisszatartás ízületi merevséget okoz, de a testmozgás nagyszerűen alkalmas arra, hogy a folyadékot újra mozgásba hozza. Nem is beszélünk nagy, megerőltető fitneszprogramokról; egy rövid séta vagy biciklizés is elég ahhoz, hogy beinduljon a csökkentési folyamat. Köztudott, hogy a víz és a folyadékok nagy szerepet játszanak abban, hogy a szervezet képes legyen a testmozgásra, de mi az, ami az edzésen újra mozgásba hozza a dolgokat?

A testmozgás gyorsabban áramoltatja a vért a szervezetben, mint nyugalomban. Ez a megnövekedett véráramlás folyadékot szállít az izmokba, beleértve a visszatartott vizet is. Ez a víz az edzés során keletkező izzadsággal és felesleges vizelettel is elvész.

A heti többszöri 30 perces séta nagyjából megfelel a jelenlegi edzési irányelveknek, így remek kiindulási alapot jelent a duzzanat csökkentésére. Ha ez nem igazán sikerül, próbáljon meg addig sétálni, ameddig kényelmes, anélkül, hogy túlságosan megerőltetné magát – ha a fájdalom túl erős, akkor álljon meg, vagy tartson szünetet. Akár otthon végezhető gyakorlatokkal is kezdheti a pulzus emelését, például székgyakorlatokkal vagy jógával. Mindebben az a nagyszerű, hogy a vízvisszatartás egyik okát is enyhíti: a túl sok időt töltesz ülve vagy inaktívan.

Bár ez hatással van a szervezetedben megrekedt vízmennyiségre, ne feledd, hogy ettől még egészséges mennyiségű vizet kell innod.

Csökkentse a só- és nátriumszintet

Az egyik vegyi anyag, amely gyakran kapcsolódik a vízhez, a nátrium-klorid, ismertebb nevén a só. Úgy ismerjük, mint olyasvalamit, amitől szomjas leszel az elfogyasztása után, de a szervezetben a nátrium a folyadékszint fenntartásához kapcsolódik. Problémák akkor merülnek fel, ha túl sok van a szervezetben: a magas nátriumszint folyadékvisszatartást okozhat, amit tovább súlyosbítanak a szervezet egyéb mechanizmusai, amelyek megpróbálják kompenzálni. Ez a két dolog együttesen a vízvisszatartásként ismert duzzanatokat és ízületi fájdalmakat eredményezheti.

A megoldás egyszerűnek tűnik: csökkentsük a só mennyiségét az étrendünkben. Egyszerűen hangzik, de sokunk számára a só túlsúlyban van az étrendünkben. Tartósítószerként a só nagy mennyiségben található meg sok feldolgozott élelmiszerben, például a mikrohullámú ételekben és a fagyasztott ételekben. Mivel ezek az ételek gyorsak és olcsók, a lakosság egy része az ilyen típusú ételekre támaszkodik, ami egy kicsit megnehezítheti a pótlását. Már ezeknek az ételeknek a visszaszorítása – vásárláskor ellenőrizze a címkéket – más vízvisszatartás csökkentésével kombinálva is sokat számíthat.

Ezzel párhuzamosan bizonyos élelmiszerek egyszerűen magas nátriumtartalommal rendelkeznek, amit csökkenteni lehet:

  • Hús, különösen a pácolt és füstölt húsok.
  • Pizza
  • Sokféle konzerv
  • Sajt
  • fűszerek, például ketchup és mustár
  • Bármilyen magas sótartalmú élelmiszer

Ha igyekszik elkerülni az ilyen típusú ételeket, az nem csak a vízvisszatartási problémákon segít, hanem általánosságban jobb általános egészséghez is vezet. A magas só- és nátriumszint többek között magas vérnyomást és vesekövet okozhat.

Pitypang kiegészítők

Igen, a kertedet sújtó gyomnövények képesek lehetnek csökkenteni az ízületeid duzzanatát, bár lehet, hogy a friss fogyasztás helyett inkább a tablettákhoz kellene ragaszkodnod. A gyermekláncfű-kiegészítőket már jó ideje sokan ajánlják vízvisszatartás esetén, mivel egyedülálló hatása van az emberi szervezetre – vízhajtóként hat.

Mi az a vízhajtó? Talán hallottad már, hogy a teát és a kávét ilyennek nevezik. Ezek felgyorsítják a víz feldolgozásának és a vizelet keletkezésének sebességét. Egyszerűen fogalmazva: arra késztetnek, hogy többet pisilj. Természetesen a vízhajtók túl magas koncentrációja a szervezetben kiszáradáshoz vezet. Ebben az esetben támogathatják a szervezetben visszatartott vízzel rendelkező területek lecsapolását, mivel ez a vizelettel távozik a szervezetből.

A gyermekláncfű vízhajtó hatása mögött némi tudományos alátámasztás is áll: egy tanulmány szerint a gyermekláncfű az első adag után 5 órával jelentősen megnövelte a vizelési gyakoriságot. Ez aztán segít a szervezetnek újra kiegyenlíteni a vízszintet az egész testben. Ismétlem, fontos, hogy elegendő vizet igyunk a gyermekláncfű szedése közben, mivel az egész testünkből is kiürül, amit pótolni kell.

Egyéb módszerek

Van még néhány kisebb dolog, amit tehetsz, hogy felgyorsítsd a vízvisszatartás helyreállítását és csökkentsd a duzzanatot.

Ha ülve és alvás közben megemelve tartja az érintett területeket, javítja a folyadékelvezetést ezeken a területeken. Ahol csak teheti, feküdjön le, és emelje a duzzanatot a szíve fölé, hogy maximális előnyöket érjen el. Ezeket a területeket is kényelmesen kell öltöztetni: bő nadrágot és zoknit, vagy szélesebb, puha talpú cipőt.

A vízvisszatartáson az is segíthet, ha több nyomelemet vesz be az étrendjébe. Az olyan elemek, mint a magnézium és a kálium, az elektrolitoknak nevezett gyűjtemény részét képezik. Ezek fontosak a sportolók számára, mivel szerepet játszanak a hidratációban, és az izzadsággal elvesznek. A vízvisszatartásban szenvedőknél a nátriumhoz hasonlóan segíthetnek a vízszint fenntartásában, de a nátriummal ellentétben ezek kevésbé gyakoriak az emberek többségének étrendjében.

Az olyan élelmiszerek, mint a spenót, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mandula és a quinoa gazdagok magnéziumban, míg a banán, a narancs, a butternut tök és a burgonya rengeteg káliumot tartalmaz.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük