Mennyi víz a túl sok? A kiszáradás és a túlhidratáltság megértése.

Mennyi víz a túl sok? A kiszáradás és a túlhidratáltság megértése.

Tudta, hogy az ember körülbelül 60 százalékban vízből áll?

Nem titok, hogy minden nap vizet kell innunk ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk. Az utóbbi években különösen népszerűvé vált a nagy mennyiségű víz fogyasztása. Sokan úgy vélik, hogy minél több vizet iszol, annál egészségesebb leszel, és annál jobban fogod érezni magad.

Azonban valóban így van ez?

Történetesen létezik olyan, hogy túl sok víz, és ezt nevezzük túlhidratáltságnak. De mennyi víz a túl sok? És milyen negatív hatásai vannak a túl sok víz fogyasztásának?

Először is nézzük meg, hány uncia vizet kellene meginnod naponta, és miért olyan fontos a vízivás.

Mennyi vizet kellene inni naponta?

Mivel az emberi test több mint fele vízből áll, a sejteknek az egész testedben vízre van szükségük a megfelelő működéshez. A víz segít kiöblíteni a méreganyagokat a szervezetedből, feszesen tartja a bőröd, és kenhetővé teszi az ízületeidet. Ha nincs elég víz a szervezetében, kiszárad, és a testi funkciói akadozni kezdenek.

Kiszáradhatsz, ha meleg időben sportolsz, vagy akár az íróasztalodnál ülve is kiszáradhatsz. Amikor dehidratált vagy, fáradtnak és lomhának érezheted magad. A dehidratáltság súlyosabb eseteiben fejfájás jelentkezhet, izomgörcsöket tapasztalhat, vagy akár a tiszta gondolkodással is gondjai lehetnek. Ez nem meglepő, hiszen az agy 73 százalékát víz alkotja.

Az, hogy mennyi vizet kellene naponta meginnod, attól függően változik, hogy kitől kérdezed. Az igazság az, hogy a naponta megivandó víz helyes mennyisége egyénfüggő. Általános szabályként a férfiaknak körülbelül 15,5 csésze vizet kellene fogyasztaniuk naponta, a nőknek pedig 11,5 csészényit, hogy hidratáltak maradjanak.

Annak meghatározásához, hogy mi a megfelelő az Ön számára, gondolja végig, mennyi vizet veszít a szervezete naponta. Ha például sportoló vagy, és naponta több kilométert futsz, sokkal több vízre lesz szükséged, mint annak, aki mozgásszegény életmódot folytat. Ez azért van, mert sportolóként a szervezeted sok vizet veszít az izzadsággal.

Ha viszont az időd nagy részét egy székben ülve töltöd, valószínűleg nem fogsz olyan gyorsan kiszáradni, mint egy sportoló. De ettől még valamikor ki fogsz száradni, ha nem viszel be elég folyadékot. Az ember csak a légzéssel és természetesen a vizeléssel veszít vizet.

A folyadékbevitelt az életmódodhoz igazítsd. Ne feledje, hogy a vízszükségletének meghatározásában az étrendje is szerepet játszik. Az ételek – különösen a friss gyümölcsök és zöldségek, amelyeknek magas a víztartalmuk – szintén segítenek a hidratáltság fenntartásában.

Mennyi víz a túl sok?

Bár fontos, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy sok vizet igyunk, a túlzott folyadékbevitel komoly problémákat okozhat a szervezetben. A túlhidratált embereknél előfordulhat a vízmérgezésnek nevezett állapot – és lehet, hogy észre sem veszik, mi történik velük.

A túlhidratált emberek általában véletlenül teszik ezt – például egy sportoló, aki egy meccs előtt rengeteg vizet iszik le a teljesítménye javulásának reményében. Ha egyszerre túl sok vizet iszunk, az káros lehet a szervezetre és az agyra. Szerencsére a vízmérgezés általában nem halálos, bár szélsőséges esetekben a halál is lehetséges következmény.

A hidratáltság megőrzése különösen fontos a vér számára; ha azonban túlhidratálod magad, a vérben lévő víz mennyisége végül felhígíthatja a fontos tápanyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van a túléléshez. A véred nemcsak vízzel van tele, hanem elektrolitokkal és ionokkal, például nátriummal is. A nátrium különösen fontos az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez.

A nátrium a sejteken belüli és kívüli folyadék szabályozásához is fontos. Ha túl sok vizet iszol, a nátriumszint a szervezetedben csökkenni kezd. Ha túl kevés nátrium van a szervezetedben, a sejtjeid egészségtelenül duzzadni kezdenek. A duzzanat a sejtekbe jutó felesleges folyadék következménye.

Ez a duzzanat a test bármelyik sejtjével megtörténhet, beleértve az agysejteket is. A vízmérgezés különösen veszélyes, ha az agyat érinti, mivel az agy duzzanata helyrehozhatatlan károkat okozhat, és akár halálhoz is vezethet.

A vízmérgezés tünetei

Szerencsére vannak olyan tünetek, amelyekre még azelőtt odafigyelhet, hogy a vízmérgezés túlságosan súlyossá válna. A hányás és a hányinger a leggyakoribb tünetek, mivel a szervezet így próbálja természetes módon kiüríteni a felesleges vizet. A vízmérgezés kezdeti tünetei közé tartozhat még a fejfájás, a zavartság vagy a szokatlan fáradtság.

Súlyosabb esetekben légzési nehézségei lehetnek. Agyödéma, vagyis folyadék felhalmozódása is előfordulhat az agyban. Az agyi ödéma és az egyik oka annak, hogy a túlhidratáltság miatt neurológiai problémák léphetnek fel. Ha a túlhidratáltság tovább súlyosbodik, az illetőnél rohamok léphetnek fel, és kómába eshet. A legsúlyosabb helyzetek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A vízmérgezés elkerülése érdekében fontos, hogy ne igyunk többet az ajánlott vízbevitelnél. Ha sportol, vegye figyelembe az izzadással elveszített elektrolitokat. Próbáljon meg rehidratálni elektrolitpótló itallal, ahelyett, hogy hatalmas mennyiségű sima vizet fogyasztana. Ez segít pótolni a nátrium- és egyéb elektrolitszintet, miközben egyensúlyban tartja a hidratáltságot.

Minden, amit a vízfogyasztásról tudni kell

„Mennyi víz a túl sok?” – ez egy jó kérdés. Bár a túlhidratáltság komoly problémát jelenthet, a hidratálás általában véve továbbra is nagyon fontos, mivel a kiszáradás ugyanolyan veszélyes.

Most már van néhány általános hidratálási irányelv, amelyet követhetsz. Ha aggódik, hogy esetleg dehidratált, vagy fordítva, hogy a túlhidratáltság veszélye fenyegeti, a legjobb tanácsunk, hogy konzultáljon orvosával vagy egy táplálkozási szakértővel. Ők számos tényezőt – többek között a nemét, az életkorát, az életmódját, az aktivitási szintjét és a lakóhelye éghajlatát – részletesen meg tudnak vizsgálni, hogy meghatározzák az egészséges folyadékbevitel legjobb megközelítését az Ön számára.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük