Varun/Varuna: Felhasználás, egészségügyi előnyök, ayurvédikus javallatok, adagolás, mellékhatások

Varun/Varuna: Felhasználás, egészségügyi előnyök, ayurvédikus javallatok, adagolás, mellékhatások

A hagyományos orvoslás holisztikus rendszere számos egészségügyi rendellenesség hatékony kezelésére és kezelésére alkalmas. Az ősi ayurvédikus gyógyászat olyan gyógynövények gazdagságát hozza, amelyek biztos természetes gyógymódként működnek a különböző egészségügyi bajok ellen. Az egyik ilyen erős gyógynövény a Varun, amely egy közepes méretű lombhullató fa, amely vadon is megtalálható, és egész Indiában termesztik. Az ayurvédikus gyógyászatban a Varun vagy Varuna kérget széles körben használják a fájdalmas vesekövek gyógyítására, és már a védikus idők óta használják. Természetes vizelethajtó és vértisztító gyógynövény, amely segíti az emberi szervezet homeosztázisának fenntartását. A Varun a Crataeva nurvula botanikai néven ismert, amely a Capparidaceae családba tartozik.

Ez a gyógynövény a nevét a testnedvekre és a húgyúti rendszerre gyakorolt hihetetlen hatása miatt kapta. A hagyományos gyógyászati rendszer a Varunát a húgyúti rendellenességek, például a vese-, méh- és hólyagkövek gyógyítására ajánlja. Ennek az erőteljes növénynek vizelethajtó, fertőtlenítő és litolitikus tulajdonságokat tulajdonítanak.

Varun növény

A Varun egy közepes méretű lombhullató fa, amely akár 20 méter magasra is megnő. A levelek összetett, lándzsásak, a virágzat pedig végálló virágzatú. A termések gömbölyű vagy ovális alakú bogyók, amelyek húsos pépet tartalmaznak számos újraformálódó maggal. A kéreg kívül durva, szürkétől a szürkésbarnáig terjedő színű, belül halvány. Mianmarban, az indo-maláj térségben és Dél-Ázsiában őshonos növény. Indiában széles körben termesztik Biharban, Madhya Pradeshben, Orissában, Gujaratban, Uttar Pradeshben, Konkanban és Tamil Naduban.

A Varun más nevei

A Varun különböző népi neveken ismert, néhány gyakori angol neve: Three leaved capers, Holy garglic pear, Lengam tree, Triune leaf tree, and Sacred Lingam tree. India különböző régióiban az alábbi regionális nyelveken a következő neveket viseli:

 • Hindi: Barnam, Barun, Bilasi
 • Szanszkrit: Varana, Kumaraka, Setu, Tamalaka, Ajapa, Ashmarygna, Barhapushpa, Kumara.
 • Kannada: Adhiraaja, Bitusi, Bilpatri
 • Telugu: Ulimiri Chettu, Bilvaram, Chinnavulimidi
 • Marathi: Bhatavarna, Hadavarna ,Kawan
 • Tamil: Maralingam, Adhicharam, anjali, Narvala
 • Bengáli: Barun Tiktoshak
 • Gujarati: Varno, Vayavarno
 • Malayalam: Varnavarno, Varnavarno, Varnavarno, Varnavarno, Varnavarno, Varnavarno, Varnavarno, Varnavarno: Kili, Niravila, Nirumaliyan
 • Pandzsábi: Barna, Barnahi
 • Oriya: Boryno

Kémiai összetevők

Ezt a gyógynövény kérgét nagyra értékelik olyan erős kémiai összetevői miatt, mint a rutin, a varunol és a kvercetin, amelyek jótékonyan hatnak a különböző egészségügyi problémák gyógyítására.

Ayurvédikus tulajdonságok

A Varun Tikta, Kashaya (keserű, összehúzó) rasa (íz) és Laghu (könnyen emészthető és rooksha (száraz) guna (tulajdonságok). Míg Ushna (forró potenciájú) veerya és kiegyensúlyozza a Kapha és Vata Dosha-t.

Ayurvédikus javallatok

 • Pittala: növeli a pitta dosha-t
 • Bhedi: szúró jellegű
 • Deepana: elősegíti az emésztési folyamatot
 • Jantujit, Krumihara: jótékonyan hat a féregfertőzés kezelésére, gyógyítja a sebet.
 • Vatasrahar: köszvény kezelésére
 • Mutraghatahara: jótékonyan hat a vizeletvisszatartás, vizelési zavarok gyógyításában.
 • Hrudgada: szívbetegségek kezelésére
 • Vataghna- hasznos a Vata dosha problémáinak kezelésében, mint például neuralgia, bénulás, székrekedés, puffadás stb.
 • Vidradhihara- gyógyítja a tályogot.
 • Raktadoshahara- vérzavarok kezelésére.
 • Ashmahara – vesekövek kezelésére.
 • Gulmahara – gyógyítja a hasi daganatokat.
 • Sheershavatahara- kezeli a fejfájást és a migrént

A Varun lehetséges egészségügyi előnyei

Emésztést serkentő

Ez a gyógynövénykészítmény természetes hashajtó hatásának köszönhetően segíthet enyhíteni a székrekedést, ami segíti a széklet fellazítását és a székletürítés rendezését. Gyulladáscsökkentő hatásúnak tulajdonítják, amely csökkenti a köszvény okozta gyulladást és ízületi fájdalmat. Továbbá, a Varun levelek pasztájának alkalmazása a tályogtámaszokon csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

Elősegíti az étvágyat

Ennek a gyógynövénynek a rendszeres étkezési tervhez való hozzáadása közismerten javítja az étvágyat. Az Ayurveda szerint a gyenge étvágyat az Agnimandhya (gyenge emésztés) okozza, amelyet a Vata, Pitta és Kapha doshák súlyosbítanak, ami a nem teljes emésztési folyamathoz vezet. Ez a gyomorban a gyomornedv elégtelen kiválasztását eredményezi, ami étvágytalansághoz vezet. A Varun erős Deepan (étvágygerjesztő) jellege beindítja az emésztési folyamatot és javítja az étvágyat. Javasoljuk, hogy a Varun port mézzel együtt fogyasszuk ebéd után az emésztés és az étvágy serkentése érdekében.

Vesekövek

Vízhajtó jellegének köszönhetően ez a gyógynövény értékes a húgyúti kövek kezelésében. A Mutrashmari (vese kövek az Ayurvédában) egy Vatta-Kapha eredetű rendellenesség, amely a Mutravaha Srotas (húgyúti rendszer) Sanga(elzáródását) eredményezi. A Varun az egyik legjobb ayurvédikus gyógyszer, amely Asmaribhedan természetének (behatolás) köszönhetően segíti a vesekövek megtörését, és eltávolítja a köveket a húgyutakból.

Kezeli a húgyúti fertőzést

Muktrakcchra (UTI az Ayurvédában) váladékot és kricha fájdalmas vizeletürítést jelent. A súlyos húgyúti fertőzés dysuriával és fájdalmas vizeléssel jár. A Varun por szedése segít az égő érzés megfékezésében, köszönhetően vizelethajtó hatásának, amely növeli a vizeletürítést és enyhíti a húgyúti fertőzés tüneteit.

Megelőzi a jóindulatú prosztata hiperpláziát (BHP)

A jóindulatú prosztata hiperplázia (BHP) az idősebb férfiaknál az alsó húgyúti fertőzés tüneteinek gyakori oka. Ez az állapot nagyon hasonlít a Vatashtilához (az Ayurveda szerint), és az állapot a Vata dosha miatt romlik, amely a húgyhólyag és a végbél közé szorul. Ez a Vatashtila vagy BHP nevű szilárd mirigyduzzanatot eredményez. A Varun készítmény rendszeres fogyasztása segíti a Vata dosha megbékítését, csökkenti a prosztata méretét és enyhíti a tüneteket.

Adagolás

Ennek a gyógynövénynek a kérgét, gyökérkérgét és leveleit széles körben használják különböző ayurvédikus készítmények készítéséhez. Könnyen hozzáférhető por, tabletta és churna formájában. A Varun megfelelő terápiás dózisa személyenként eltérő lehet, az életkortól, az egészségügyi problémák súlyosságától és a doshára gyakorolt hatásoktól függően. Ajánlott ayurvédikus szakemberrel konzultálni, mivel ő teljes mértékben kiértékeli a páciens egészségügyi problémáját, és javaslatot tesz a megfelelő adagolásra egy adott időszakra.

Mellékhatások

A Varun jól tolerálható és biztonságosnak tekinthető, ha a legtöbb egészséges felnőtt az ajánlott adagolásban szedi. Ez a növényi gyógyszer nem mutat semmilyen ismert mellékhatást.

Óvintézkedések

A Varun terhesség alatti hatásairól nincsenek megbízható információk, ezért tanácsos, hogy a terhes nők orvosi tanács nélkül kerüljék a használatát. Szívproblémákkal küzdő betegek csak orvosukkal való konzultációt követően használhatják a Varun-t, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek, ez természetes vízhajtó hatása miatt van így.

egeszseges-admin

Learn More →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük